Karaciğer kisti, karaciğerde meydana gelen sıvı dolu keselerdir. Genellikle iyi huylu olan karaciğer kistlerinin kansere çevirme riski minimum düzeydedir. Bazı kistler semptomlara neden olacak kadar büyüyebilir. Kistlerin büyümesi veya çeşitli semptomları beraberinde getirmesi halinde kistlere müdahale edilmesi gerekir ve genelde cerrahi tekniklerle kistler vücuttan uzaklaştırılır.
Tüm dünya genelinde yaygın olarak karşılaşılan kist problemi genellikle 30 ila 70 yaş arasındaki yetişkin bireyleri etkiler. Kist gelişimi genellikle sinsi ilerleyen bir oluşum olurken, vakaların yaklaşık olarak %15’inde belirgin semptomlar gelişmesine neden olabilir.
Karaciğer kisti farklı etkenler nedeniyle gelişebilir. Doğumla beraber bebekte karaciğer kisti olabileceği gibi yetişkinlik döneminde de kist gelişimi görülebilir. Erkekler karaciğer kisti üretmeye daha yatkın bir metabolizmaya sahipken kadınlarda ise karaciğer kisti ile doğma oranı daha yüksektir.
Karaciğerde kist oluşumu genellikle doğuştandır. Kistler bebek anne karnındaki gelişim sürecinin içerisindeyken gelişir. Ancak karaciğer kistlerinin neden olarak oluştuğu günümüzde henüz tespit edilememiştir. Nadir de olsa farklı sebeplerden kaynaklı yetişkinlik döneminde de karaciğer kisti oluşumu gözlemlenebilir. İlerleyen dönemlerde karaciğer kisti gelişmesinin yaygın nedenlerinden biri Echinococcus tenyalarıdır.
Vücuda giren parazitler vücutta karaciğer kisti oluşmasına neden olabilir. Bu parazitler genellikle çiftlik hayvanlarından veya çiftlik bölgesinde yaşayan köpekler veya kurtlardan geçer. Bir kişinin bu tür hayvanların dışkısına maruz kalması halinde kişi tenya ile enfekte olabilir.
Polikistik karaciğer hastalığı ise karaciğer kistlerine neden olan farklı bir durumdur. Polikistik karaciğer nadir görülen bir genetik bozukluk olup aileden kalıtsal olarak aktarılabilir.