Mide, insan yaşamı için önemli bir işlev gören bir sindirim sistemi organıdır. Bazı durumlarda midenin üst kısmında yemek borusuna doğru istenmeyen sarkmalar oluşabilir.
Bu rahatsızlık tıp literatüründe mide fıtığı olarak tanımlanır. Fıtık, midenin üst kısmında karın ve göğüs bölgesini ayıran büyük kasın diyaframdaki bir açıklıktan göğse doğru şişmesine neden olur.
Diyaframın mideye bağlanma noktasında yemek borusunun geçtiği küçük bir açıklık yer alır. Mide fıtığında mide yer değiştirerek bu boşluğa yerleşir. Mide fıtığı, çoğunlukla ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilen bir tür hastalıktır. Ama büyük fıtıklar için ameliyat ile tedavi edilebilir.
Mide Fıtığı ameliyatı günümüzde yaygın olarak uygulanan bir tür cerrahi tedavi yöntemidir. Mide fıtığı ameliyatı nedir sorusuna sarkan midenin ameliyatla yerine yerleştirilmesidir şeklinde yanıt verilebilir.
Mide Fıtığı ameliyatı nedir sorusu için fıtığın konumu ve büyüklüğü belirlendikten sonra uygulanan cerrahi operasyon yanıtı verilebilir. Mide sarkması olarak da adlandırabilen mide fıtığı cerrahi operasyon sayesinde organ eski yerine yerleştirilebilir.
Mide Fıtığı ameliyatı sırasında fıtığın tekrar etme riskinin oluşabileceği bazı durumlarda fıtığın oluştuğu bölgeye sentetik yama yapılabilir. Mide fıtığı ameliyatı kaç saat sürer sorusunun yanıtı fıtığın boyutuna ve karmaşıklığına göre değişiklik gösterebilir.
Mide fıtığı hemen hemen her yaşta insanda görülebilir. Ama genellikle yaygın olarak elli yaşların üstündekilerde daha sık görülür. Mide kaslarının gevşekliğine, hastanın genetik yapısına bağlı olarak oluşabilir.
Mide fıtığı hastalığının belirtileri, oluşan fıtığın boyutuna ve konumuna göre değişiklik gösterebilir. Ufak fıtıklar genellikle belirti vermez. Büyük fıtıklar rahatsız edici, hastanın günlük aktivitelerini yürütmesine engel olabilecek ciddi belirtilere yol açabilir.
Mide fıtığı ameliyatı fiyatları ameliyatı gerçekleştirecek olan uzman doktorun tecrübesine, deneyimine, ameliyatın yapılacağı hastanenin koşullarına, ameliyatta kullanılacak olan malzemelere göre belirlenir.